Vlora – qyteti bregdetar i Shqipërisë

peizazh deti plazhi i perëndimit të diellit
Vlorë (Donat Hoti, Pexels)

Qyteti i Vlorës në rivierën shqiptare ndjek bregdetin shqiptar. Malet më të larta në vend me 2000m arrijnë deri në bregdetin e Vlorës. Në një gji përballë Vlorës ndodhen ishuj misterioz si Sazani apo Karaburuni.

Për një kohë të shkurtër, Vlora shërbeu si kryeqytet. Prej aty Shqipëria u shpall shtet i pavarur në vitin 1912 dhe u formua qeveria e parë kombëtare.

Pamjet në Vlorë si kalaja në gadishullin e Porto Palermos, e cila u ndërtua në shekullin e 19-të nga Ali Pashe Tepelena sipas modeleve italiane, si dhe ish-zonat e ndaluara ushtarake mund të eksplorohen sot. Në afërsi të qytetit të Vlorës gjenden edhe rrënojat e Apolonisë, e cila ka marrë emrin e perëndisë Apollon. Gjetjet arkeologjike janë ekspozuar në rrënojat e Apolonisë për vizitorët .

Vlora është tashmë qyteti i tretë më i madh në Shqipëri dhe po zhvillohet në një pikë të nxehtë turistike. Plazhi i bardhë si bora është si një parajsë natyrore dhe përmbush çdo ëndërr pushimi. Veçimi idilik e bën Vlorën një vend shumë të veçantë dhe atë në jug të Evropës.

Bëjini përshtypje vetes me Vlorën

me një fluturime për në Tiranë

dhe një Hotel në Vlorë