Kryeqyteti i vendosur në qendër – Prishtina – i vendit më të ri në Evropë, Kosova, është gjithashtu pjesa kryesore. Rreth 150,000 njerëz jetojnë në Prishtinë nga ajo që ishte në atë kohë një provincë dhe tani një metropol Ballkanik. Qyteti nuk konsiderohet vetëm një metropol i shpejtë, fshatrat gjithashtu ofrojnë hapësirë ​​për natyrën dhe gjelbërimin për banorët e Prishtinës.

Në qendër të qytetit ndodhen pamjet e Prishtinës . Shumë nga pamjet ose peisazhi origjinal i qytetit u dëmtuan nga lufta e Kosovës, por njëra ose tjetra ndërtesë nga koha e Osmanëve dhe ish-Jugosllavisë është ruajtur dhe e njohur.

Sidoqoftë, qyteti shikon drejt së ardhmes. Si një vend i ri dhe dinamik (një dekadë i vjetër) me banorë të rinj (mosha mesatare = 30). Që nga shpallja e pavarësisë, vendi jo vetëm që ka rishpikur veten politikisht, por edhe kulturor.

Pikat turistike të Prishtinës

Monumenti i NEWBORN në Prishtinë

Pamja më moderne e qytetit të Prishtinës është monumenti ‘NEWBORN’. Ai përfaqëson pavarësinë të Kosovës në 2008 dhe pasqyron fjalët në detaje, drejtpërdrejt. Letrat rilyhen në varësi të ndryshimit politik ose ndjenjave të shqiptarëve të Kosovës.

Monumenti NEWBORN në Prishtinë

Biblioteka Kombëtare e Prishtinës

Biblioteka më e madhe në Kosovë është Biblioteka Kombëtare, e cila ndodhet afër ndërtesës së universitetit të kryeqytetit të Prishtinës. Arkitektura e ndërtesës e bën atë të dallohet në Ballkan. Biblioteka kombëtare strehon vepra kulturore dhe historike që kanë të bëjnë me popullatën shqiptaro-kosovare.

Biblioteka Kombëtare e Kosovës

Muzeu Etnologjik – Prishtinë

Muzeu etnologjik tregon mënyrën e jetesës së një familje të pasur shqiptare nga shekulli 18. Krijimi i shtëpisë së fshatit (Konak) në Prishtinë është një trashëgimi kulturore e shqiptarëve të Kosovës. Ka katër departamente organizative si arkeologjia dhe numizmatika, etnologjia, historia moderne dhe natyra.

Muzeu Etnologjik – Prishtinë

Aeroporti i Prishtinës

Aeroporti i Prishtinës (PRN) në Kosovë ndodhet rreth 15 km në jugperëndim të kryeqytetit dhe për këtë arsye është i vendosur në qendër për të gjitha destinacionet e tjera. Si aeroporti më i frekuentuar në Ballkan, rrjeti i linjave dhe fluturimet e Prishtinës përmes shumë qendrave evropiane dhe aeroporteve pikë-për-pikë janë zgjeruar.

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.