Blog

Welcome to our travel blog, a digital sanctuary for wanderlust souls and globe-trotting enthusiasts.

Historia e Kosovës

NEWBORN Monument Kosovo

Për të kuptuar më shumë rreth Kosovës, duhet studiuar historia e saj, e cila filloi shumë më herët sesa lufta e fundit e Kosovës në fund të viteve ’90.

Më shumë se 8000 vjet më parë, vendbanimi i ilirve ishte në Kosovë . Termi Ilirë përfshin Dardanët. Pas afërsisht 4 shekulli pas Krishtit. Romakët sunduan Ilirikun i cili më pas u integrua në Perandorinë Romake dhe përfshiu besimin dhe kulturën.

Me Presidentin Josip Broz Tito, Kosova është e integruar së bashku me gjashtë vendet fqinje të Ballkanit si një provincë autonome në Republikën Socialiste Federale të Jugosllavisë, e cila zgjat nga 1951 deri në 1991. Përmes Titos, Kosova po përjeton një ndryshim pozitiv në politikë dhe kulturë. Me vdekjen e Titos dhe marrjen e pushtetit nga Sllobodan Millosheviç në fillim të viteve 1990, statusi i autonomisë së Kosovës u revokua dhe efikasiteti ekonomik në vendet e Ballkanit u përkeqësua.

Duke filluar me protesta paqësore kundër shtypjes, pati rezistencë që, për herë të parë, nuk tërhoqi shumë vëmendje. Me themelimin e UÇK-së, ushtrisë çlirimtare të Kosovës, u shfaq ushtria kundër regjimit të Millosheviçit. Dhuna në Kosovë përfundoi kur NATO u vendos në 1999.

Me ndihmën e UN dhe më vonë misioni EULEX, rindërtimi u mbështet derisa pavarësia e Kosovës të arrihej përfundimisht në 2008. Që atëherë, Kosova ka një kushtetutë kosovare dhe formën e qeverisjes së një demokracie parlamentare.

Other Articles

Fluturimet për Shkup

Gjeni bileta të lirë tani për një fluturim per Shkup dhe shumë aeroporte të tjera! Siguroni vetes një fluturim spontan drejt vendit më të ri në

Bileta për Prishtinë

Gjeni bileta të lira për Prishtinë nga Düsseldorf, Stuttgart, Mynih, Berlin, Cyrih dhe shumë aeroporte të tjera!    Kosova qëndron për atraksione të panumërta dhe

Atraksionet e Prishtinës

Kryeqyteti qendror – Prishtina – i vendit më të ri të Evropës, Kosovës, është gjithashtu zemra e tij. Rreth 150,000 njerëz jetojnë në Prishtinë, nga

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.