Qyteti me i bukur Berati

Qyteti Berat

Një nga qytetet më të bukur në Shqipëri është Berati ‚qyteti i një mijë dritareve‘, i cili ndodhet 100 km në jug të kryeqytetit Tiranë. Me më shumë se 2000 vjet histori, tani është një qytet që duhet parë.

Arkitektura e Beratit në stilin e qytetit të vjetër, e cila shikon poshtë në shpatet e thepisura dhe në lumin Osum, krijojnë një pamje të paharrueshme. Dhe të shohësh shtëpitë e bardha me shumë dritare të vogla prej druri nga poshtë shpjegon pse Berati quhet ‚qyteti i një mijë dritareve‘.

Në vitin 2008 qyteti i Beratit u emërua një sit i Trashëgimisë Botërore të UNSCO -s. Kjo siguron ruajtjen e ndërtesave të vjetra dhe ruan origjinalitetin e qytetit nga ndërtesat e reja.

Xhamitë e shumta, kishat dhe shtëpitë e tjera të lutjes në Berat ilustrojnë bashkëjetesën paqësore të feve të ndryshme deri më sot në Shqipëri.

Si zakonisht në qytetet shqiptare, atmosfera e mbrëmjes në Berat nuk duhet nënvlerësuar. Kafenetë dhe zonat për këmbësorë janë të mbushura me njerëz të shoqërueshëm të gjitha moshave.