Pushime ne Shqiperi

Pushime ne Shqiperi

Ndërsa turistët janë tërhequr nga Greqia dhe Turqia vitet e fundit, Shqipëria po bëhet gjithnjë e më shumë një destinacion interesant udhëtimi. Në shumë vende, më shumë hotele po ndërtohen direkt në plazh, në mënyrë që shumë turistë të mund ta nisin ditën çdo mëngjes me një pamje mahnitëse të bregdetit të Adriatikut.

Shqipëria – vendi dhe populli

Nga këndvështrimi i shumë turistëve, juglindja e Evropës është bërë gjithnjë e më popullore vitet e fundit. Shqipëria ndodhet në detin Adriatik. Kryeqyteti i shtetit europian është Tirana. Në të njëjtën kohë, Tirana është edhe qendra kulturore e Shqipërisë dhe, me gati 1.000.000 banorë, qyteti më i madh në vend. I sapoardhuri i destinacioneve të ëndrrave evropiane për turistët u votua numër një në 2011 nga një botues i madh librash udhëtimi. Që atëherë, nuk mund të flitet më për një informacion të brendshëm. Sepse shteti është zhvilluar vitet e fundit nga një mi gri për turistët në një destinacion të shkëlqyer pushimi. Klima mesatare e Shqipërisë i fton vizitorët e saj. Në mes të verës, termometri mund të kalojë 35 gradë Celsius, por edhe në vjeshtë dhe pranverë temperaturat – në krahasim me klimën e Evropës Qendrore – janë të buta. Ndërsa klima subtropikale me shira të butë dimëror dhe një temperaturë mesatare vjetore prej rreth 16 gradë përfaqëson temperaturat ideale të pushimeve, gjithashtu mund të jetë shumë i ftohtë në rajone të veçanta të vendit. Ata që kanë nevojë për ftohje dhe jo për ngrohje duhet të familjarizohen me rajonet malore të vendit. Këtu janë dimrat e ashpër dhe verat e freskëta që formojnë peizazhin. Udhëtimi në aventurë ka shumë mënyra për të shkuar në Shqipëri. Qoftë nga veriu, jugu, lindja apo perëndimi, me Temperatura 16 gradë përfaqëson temperaturën ideale të pushimeve, por gjithashtu mund të ketë ftohtë të ashpër në rajone të veçanta të vendit. Qoftë nga veriu, jugu, lindja apo perëndimi, me Udhëtimi në aventurë Ka shumë mënyra për të shkuar në Shqipëri. Me aeroplan Shqipëria mund të arrihet lehtësisht brenda një kohe shumë të shkurtër. Avionët nisen çdo ditë nga shumë aeroporte rajonale për në Shqipëri. Por Shqipëria mund të arrihet edhe me makinë. Nga Gjermania qendrore në Shqipëri është gati 2000 kilometra. Pra një distancë e ngjashme si nga qendra e Gjermanisë në Madrid në Spanjë. Megjithatë, ata që e duan aventurën mund ta zbulojnë vendin vetë. Duke qenë se Shqipëria nuk është pjesë e Bashkimit Monetar Evropian, udhëtarët duhet të ndërrojnë para paraprakisht në mënyrë që të mos kenë nevojë të kërkojnë përgjithmonë një bankomat. Edhe këmbimoret më të vogla nuk rekomandohen, sepse normat atje zakonisht janë të pafavorshme në dëm të euros. Megjithatë, çmimet në Shqipëri janë shumë të lira për standardet e Europës Perëndimore.

Shqipëri – përjetoni dhe shijoni

Shqipëria është zhvilluar jashtëzakonisht shumë përsa i përket turizmit vitet e fundit. Vendi karakterizohet veçanërisht nga plazhet e mrekullueshme, mikpritja tipike mesdhetare dhe një infrastrukturë gjithnjë në përmirësim. Në shumë vende, më shumë hotele po ndërtohen direkt në plazh, në mënyrë që shumë turistë të mund ta nisin ditën çdo mëngjes me një pamje mahnitëse të bregdetit të Adriatikut. Por në bastionet turistike ka mbetur edhe mënyra tipike shqiptare e jetesës. Në shumë vende ka ende tregje të vogla dhe restorante interesante.

Berati – trashëgimia kulturore e vendit Shqipëria gjithashtu ka shumë për të ofruar nga ana kulturore. Qyteti në male është një kryevepër arkitekturore e ditëve të shkuara. Për çdo adhurues të historisë së artit, Berati është një vizitë e domosdoshme. Pika kulmore absolute e Beratit është Kalaja. Turneu tani paraprihet nga një aktivitet sportiv – një ngjitje e pjerrët duhet të zotërohet për të arritur në kështjellë – por pasi të keni arritur në majë, kalaja dhe panorama kompensojnë të gjithë përpjekjen.

Kuzhina shumëkombëshe e shtetit ballkanik

Kuzhina shqiptare është veçanërisht e ndikuar nga kuzhinat fqinje të Greqisë dhe Kosovës. Por degë të kuzhinës turke mund të gjenden edhe në pjatat shqiptare. Në përgjithësi, kuzhina shqiptare karakterizohet nga një shumëllojshmëri e madhe e ushqimeve bazë. Qoftë grurë, elb, patate apo misër, çdo gjë përdoret në kuzhinën shqiptare. Duke qenë se në Shqipëri ka besime të ndryshme, gatime të ndryshme me mish e gjejnë rrugën e tyre në pjatat e Shqipërisë. Tek besimtarët myslimanë është mishi i qengjit, por edhe viçi, i cili është shumë i njohur. Të krishterët hanë mish derri përveç qengjit dhe viçit. Askush nuk duhet të humbasë ëmbëlsirat e vendit. Për shkak të ndikimit oriental, ëmbëlsirat janë pak a shumë më të mirat në Evropë. Një tjetër specialitet i kuzhinës mesdhetare është se vakti kryesor dreka. Ndërsa në shumë vende rreth Mesdheut hani shumë vonë, turistët mund të festojnë me guxim në Shqipëri që në mesditë.

Durrësi – një port i sigurt për çdo anije Gjatë pushimeve në Shqipëri, çdo turist duhet të vizitojë qytetin port të Durrësit për të paktën një ditë. Grekët në shekullin e VII para Krishtit I themeluar në shekullin e IV para Krishtit, qyteti është një Mekë për ata që janë të interesuar në histori. Përveç kësaj, ka shumë rrugë të vogla me dyqane të vogla artizanale dhe restorante lokale. Nëse vërtet dëshironi të zhyteni në jetën e përditshme shqiptare, nuk duhet të humbisni rrugicat e vogla të qytetit port. Por edhe porti i qytetit ofron spektakël. Gjithmonë diçka po ndodh në portin më të madh të vendit. Anijet nga Mesdheu e gjejnë portin e tyre të sigurt në Durrës ditë e natë.

Zbuloni Shqipërinë në rrugën tuaj, filloni me një fluturim për në Tiranë:

Hotelet e Shqiperis