Kryeqyteti i Shqipërise – Tirana

Qyteti i Tiranës – Foto nga Daniel Frese në Pexels.com

Tirana është tash me shumë se 100 vjeç. Një qytet që është emëruar kryeqyteti i Shqipërisë për shkak të vendndodhjes së tij qendrore, po feston me krenari ditëlindjen e tij. Historia e saj fillon me kohën romake dhe kalon nëpër shumë pengesa si pushtimi i fashistëve në Luftën e Dytë Botërore si dhe komunizmin pasues dhe afatgjatë nën regjimin e Enver Hoxhës deri në vitet 1990.

Sot Tirana e njohur veçanërisht për kontrastet e saj, të cilat nga njëra anë vijnë nga historitë dhe traditat e ndryshme dhe nga ana tjetër shkojnë në të ardhmen dhe modernitetin. Shtëpi shumëngjyrëshe mund të gjenden sot në Tiranë që pasqyrojnë gjallërinë dhe „qytetin e ngjyrave“.

Përveç ndryshimeve kulturore dhe sociale në vend, Tirana ka përjetuar që prej një bumi ekonomik dhe infrastrukturor. Një aeroport është, sigurisht, një pjesë integrale e një qyteti të rëndësishëm, dhe jo vetëm nga këndvështrimi i vizitorit. Aeroporti i Tiranës, i cili u emërua Nënë Tereza, ndodhet në veriperëndim të qytetit dhe lidh Aeroportin e Tiranës direkt me qendrën me një gjysmë ore udhëtim ose autobus.

Moti i Tiranës ofron mundësinë e turneve në qytet gjatë gjithë vitit. Në verë dhe nga maji deri në shtator është zakonisht e ngrohtë dhe e thatë. Në kohën e dimrit, malet mjaft të mbuluara ofrojnë kushte ideale për të apasionuarit pas sporteve dimërore.

Monedha e Tiranës është leku shqiptar (1 € = 121.8 lekë). Përveç monedhës kombëtare, euro ndonjëherë pranohet si një mjet pagese.

Sheshi Skënderbej Tiranë

Sheshi Skënderbej

Sheshi Skënderbej është vendi qendror i Tiranës, i cili rekomandohet për një vizitë me statujën e kalorësisë ‚Skendebej‘. Nga njëra anë, monumenti pasqyron historinë e Shqipërisë nga vitet 1500 dhe, nga ana tjetër, sheshi ofron një pikë takimi shoqëror dhe kulturor. Nga atje, pamjet më të rëndësishme të Tiranës mund të arrihen në këmbë.

Muzeu Kombëtar i Tiranës

Muzeu më i madh në Shqipëri u ndërtua në kohën dhe stilin arkitektonik të komunizmit. Mozaiku në fasadën kryesore përfshin epoka të tilla si antikiteti, Mesjeta, lëvizja kombëtare shqiptare, kultura shqiptare, rezistenca, antifashizmi dhe komunizmi që pasqyrojnë përmbajtjen e ekspozitës.

Mali i Dajtit

Dajti është një mal me një lartësi prej 1613 m dhe ndodhet rreth 25 km në lindje të qendrës së Tiranës. Mali mund të arrihet me një gondolë ose teleferik ‚Dajti Express‘ dhe ofron një pamje të mrekullueshme dhe të gjerë për adhuruesit e natyrës. Në dimër do të gjeni një mal të mbuluar me borë dhe në verë mund të shijoni pamjen e një oazi të gjelbër.