Historia e Kosovës

NEWBORN Monument Kosovo

Për të kuptuar më shumë rreth Kosovës, duhet studiuar historia e saj, e cila filloi shumë më herët sesa lufta e fundit e Kosovës në fund të viteve ’90.

Më shumë se 8000 vjet më parë, vendbanimi i ilirve ishte në Kosovë . Termi Ilirë përfshin Dardanët. Pas afërsisht 4 shekulli pas Krishtit. Romakët sunduan Ilirikun i cili më pas u integrua në Perandorinë Romake dhe përfshiu besimin dhe kulturën.

Me Presidentin Josip Broz Tito, Kosova është e integruar së bashku me gjashtë vendet fqinje të Ballkanit si një provincë autonome në Republikën Socialiste Federale të Jugosllavisë, e cila zgjat nga 1951 deri në 1991. Përmes Titos, Kosova po përjeton një ndryshim pozitiv në politikë dhe kulturë. Me vdekjen e Titos dhe marrjen e pushtetit nga Sllobodan Millosheviç në fillim të viteve 1990, statusi i autonomisë së Kosovës u revokua dhe efikasiteti ekonomik në vendet e Ballkanit u përkeqësua.

Duke filluar me protesta paqësore kundër shtypjes, pati rezistencë që, për herë të parë, nuk tërhoqi shumë vëmendje. Me themelimin e UÇK-së, ushtrisë çlirimtare të Kosovës, u shfaq ushtria kundër regjimit të Millosheviçit. Dhuna në Kosovë përfundoi kur NATO u vendos në 1999.

Me ndihmën e UN dhe më vonë misioni EULEX, rindërtimi u mbështet derisa pavarësia e Kosovës të arrihej përfundimisht në 2008. Që atëherë, Kosova ka një kushtetutë kosovare dhe formën e qeverisjes së një demokracie parlamentare.